MSA gecertificeerd voor IBAN-acceptgiro

MSA is, als servicebureau, door Acceptgiro gecertificeerd om de nieuwe IBAN-Acceptgiro te printen. Vanaf 1 juli 2013 mogen wij de nieuwe IBAN-Acceptgiro’s versturen.

De Acceptgiro is in Nederland een bekend en breed geaccepteerd betaalmiddel. Veel bedrijven en consumenten gebruiken het al tientallen jaren. Het succes van de Acceptgiro is te verklaren door de eenvoud in het gebruik. Hoewel het aantal verwerkte Acceptgiro’s jaarlijks daalt, is het nog steeds een populair betaalmiddel. Daarom is besloten om ook de huidige (=oude) Acceptgiro geschikt te maken voor SEPA. SEPA heeft tot doel om alle eurobetalingen in Europa te standaardiseren zodat er over enkele jaren geen verschil meer is tussen een binnenlandse betaling en een eurobetaling van of naar andere Europese landen. De nieuwe Acceptgiro heet IBAN-Acceptgiro.

Waaraan herkent u de IBAN-Acceptgiro?

1. Er staat geen blauw vlak met het gele Euro teken op de controlestrook.

2. Bovenaan staat Acceptgiro in plaats van euro-acceptgiro.

3. Er staan 18 vakjes in plaats van 10 vakjes om een IBAN in het vullen. Boven die 18 vakjes staat de tekst ‘van bankrekening (IBAN)’.

4. Boven het vak voor de handtekening staat de volgende tekst ‘bij betalen uw IBAN invullen’.

5. Het vak voor de handtekening staat lager. Het staat nu op dezelfde hoogte als de naam, het adres en de woonplaats van de betaler.

6. Er staat geen blauw vlak met het gele Euro teken aan de rechterkant van de Acceptgiro. Op die plek staat nu het vak voor de handtekening.

7. De formuliercode van een IBAN-Acceptgiro is altijd 17>.

8. BIC en IBAN van de Acceptgiroverspreider staan in de coderegel.

9. Het bedrijf dat de IBAN-Acceptgiro gestuurd heeft, heeft zijn IBAN ingevuld bij de tekst: ‘op rekening’, zowel op de controlestrook als op de IBAN-Acceptgiro zelf.

De volgende data zijn belangrijk om te noteren:

  • 1 juli 2013: de IBAN-Acceptgiro wordt vanaf 1 juli 2013 geaccepteerd door de banken. Vanaf deze datum is het verspreiden van de IBAN-Acceptgiro voor incassanten toegestaan;
  • 1 juli 2013 tot 1 februari 2014: er wordt een overloop periode gehanteerd voor de uitvoer van de oude Acceptgiro en de invoer van de nieuwe IBAN-Acceptgiro;
  • 1 januari 2014: de verspreiding van de oude Acceptgiro niet meer toegestaan;
  • 1 februari 2014: de oude Acceptgiro’s worden niet meer door de banken geaccepteerd.

Om te voorkomen dat er problemen ontstaan met uw betalingsverkeer omdat uw klanten na 1 februari 2014 oude Acceptgiro’s inleveren, is het belangrijk zo snel mogelijk over te stappen op de nieuwe IBAN-Acceptgiro.

De kans bestaat dat uw klant deze inhoudelijke wijzigingen niet opvallen. Het is daarom belangrijk om uw klanten actief te informeren dat u overstapt naar de IBAN-Acceptgiro en al uw begeleidende brieven te voorzien van de rode IBAN stempel.

Wat kan MSA | DM hierin voor u betekenen:

  • MSA|DM kan voor u de omzetting van oude rekeningnummers naar IBAN rekeningnummers verzorgen
  • MSA|DM kan de nieuwe IBAN acceptgiro’s leveren
  • MSA|DM verzorgt de gehele afhandeling van het proces en maakt de acceptgiro’s verzendklaar

Meer nieuws

Onze klanten